Welkom

Beste klassieker liefhebbers,  |
de Coronacrisis heeft er voor gezorgd dat 2021 ook geen doorgang kan vinden.

5 juni 2022 wordt in het centrum van Hilversum het oldtimer evenement Hilversum on Wheels georganiseerd door de “Stichting Vrienden Mobiel Erfgoed Hilversum en Omstreken”.

Hilversum heeft een interessante geschiedenis in de opkomst van de automobiel industrie in Nederland.
De geschiedenis gaat terug tot 1850 toen Jacobus Spijker zijn smederij vestigde in Hilversum, uit ‘t jasje gegroeid verhuisde het bedrijf naar Amsterdam en fabriceerde naast Spijker automobielen natuurlijk ook de Gouden Koets voor het koninklijk huis.
Ook een leuke wetenswaardigheid: in het huidige Mout in Hilversum zat van 1905 tot 1911 Auto Palace De Wit, importeur van het merk Vivinus.
In 1907 adverteert De Wit met nieuw Vivinus model voor 1908, 18 pk sterk en 80 km/h snel en met een carrosserie van….. Spyker
Een andere belangrijke naam uit de Mediastad is de carrosseriebouwer Bronkhorst ook begonnen als smid en uitgegroeid tot belangrijke hofleverancier van o.a. koninklijke auto’s.
In 1919 begon Jan Van Leersum met zijn wagenbouw activiteiten, aanvankelijk bestel- en vrachtwagens, ziekenwagens, rouwwagens groeide deze uit tot invloedrijk bussenbouwer, de van Leersum stroomlijn bus ontwerpen worden wereldwijd geroemd.
Mack vrachtwagens werden in de jaren na de oorlog geassembleerd door Floor.
Renova vestigde naam met bijzondere opbouwen en het verwisselbare  laadbak systeem en Hilversum heeft met importeur Kroymans natuurlijk ook een naam op het gebied van bijzonder exclusieve auto’s.

In deze kleurrijke geschiedenis is het idee geboren om Hilversum on Wheels te organiseren.
Naast klassieke auto’s uit de periode tot ongeveer eind jaren ’50 zoeken we dan ook speciaal naar voertuigen zoals die in Hilversum werden gebouwd, niet dezelfde, want daar is niet zoveel meer van maar wel de leeftijdgenoten.
Dus niet alleen de personenwagens maar ook expliciet: vooroorlogse en eind jaren ’40 / begin ’50 ziekenwagens, brandweerwagens, rouwwagens, bussen, bestel en vrachtwagen(tje)s. We zouden het leuk vinden om die in Hilversum te kunnen verwelkomen.
Om de grens aan de leeftijd van de auto’s aan te geven, wel een Traction Avant uit 1955 maar geen DS uit 1955, hoe mooi die ook is, het gaat meer om de klassieke uitstraling dan de daadwerkelijk leeftijd.

Heeft U een klassieker, of hebt U kennissen met zo’n stuk geschiedenis in de garage? Wij willen graag met U in contact komen om samen Hilversum On Wheels tot een mooi evenement uit te laten groeien.

Mail naar: info@hilversumonwheels.nl

Bij het maken van onderstaand filmpje waren we ons nog niet bewust van de gevolgen van het corona virus en wordt de datum 7 juni 2020 genoemd, dit is helaas door de actualiteit ingehaald.