Bijzondere brandweerwagens bij Hilversum on Wheels

De knalrode auto’s van de blus-brigade spreekt veel mensen tot de verbeelding, is het niet vanwege de kleur, dan wel het goede doel dat ze dienen.
Gemotoriseerde brandweervoertuigen zijn er sinds begin vorige eeuw.
De organisatie van Hilversum on Wheels is er trots op dat maar liefst 13 prachtige klassiekers ons evenement bezoeken.
De jongste van  dateert van de jaren 70, en de oudste is van 1921.
De eeuweling is een Amerikaanse Stutz uit 1921. Deze Brandweerwagen is in 1982 naar Nederland gekomen en is in 2 fase gerestaureerd en inmiddels rijvaardig. Oorspronkelijk komt hij uit Portland In de Amerikaanse staat Indiana, over motorisering heeft deze wagen niet te klagen hij heeft een 6 cilinder Hercules motor met 9,6 liter inhoud.
10 jaar jonger is de 1931 Ford AA uit onze buurgemeente Baarn waar deze wagen met Bikker opbouw in dienst was tot 1955. Sinds 1976 is wagen weer in bezit van de personeelsvereniging van de Baarnse vrijwillige brandweer.
Carrosseriefabriek Van Leersum bouwde in haar fabriek aan de Larenseweg in Hilversum naast de prachtige gestroomlijnde bussen ook regelmatig brandweerauto’s, 2 daarvan bestaan nog en komen op 5 juni naar Hilversum.

De “jongeling” onder de brandweerwagens is de 74-jarige Ford van Hilversum uit 1948 die na omzwervingen sinds 2010 weer terug is in de Mediastad en gerestaureerd is door de enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Behoud Brandweer Erfgoed  


De ontmoeting van en met deze unieke brandweerwagens op de markt in Hilversum op 4 juni wordt een van de hoogtepunten van deze dag.

Hilversum on Wheels, de 1ste zondag van juni ( 2023: 4 junii ) op de Markt in het centrum van Hilversum, voor publiek en deelnemers geheel gratis.